PROJEKT

Najavljujemo naš prvi HUG logos

Što je to?

Cjelogodišnji projekt koji će dati ton školskoj godini 2021./2022., a naglasak ćemo staviti na jedan kulturni fenomen i pokušati ga istražiti i interpretirati.

Koja je tema prvog HUG logosa?

U skladu s imenom i ciljevima naše škole tema prvog HUG logosa je HUMANIZAM. Promišljat ćemo o čovjeku u razdoblju humanizma, istražujući mu uzore u Antici i interpretirajući baštinu humanizma u sadašnjosti kao poticaj za (bolju?) budućnost.

A što ćemo konkretno raditi?

Prije svega čitati, dobre stare i nove knjige. Zatim pisati, jer se znanje mora preraditi u kreaciju. Na kraju ćemo glumiti da bi znanje i kreacija postali iskustvo.

Osim toga bavit ćemo se različitim drugim oblicima pismenosti, čitat ćemo značenje skriveno ne samo u riječima nego i u brojevima, zemljopisnim kartama, umjetničkim djelima i ljudskim odnosima. Jednom mjesečno družit ćemo se s ljudima koji vole riječi, književnicima, pjesnicima, umjetnicima. A malo ćemo se i sami okušati u umijeću umjetničkog stvaranja. Ti će se susreti zvati HUG culture.

Ako bude moguće putovat ćemo tragovima humanizma i renesanse, a to znači Dalmacijom i Italijom. Treba naime vidjeti i uočiti kako ljudski duh pronalazi formu u arhitekturi, slikarstvu i urbanizmu. Već znate da se takva putovanja zovu HUG OUT 🙂

A zašto sve to?

Odgovor na ovo pitanje je uvijek isti, da bi više znali i bili bolji ljudi!

”Homo volans”, Faust Vrančić
”Vitruvijev čovjek”, Leonardo da Vinci