Jedan dan u Humanističkoj gimnaziji

Odmah na početku valja reći da u Humanističkoj gimnaziji ne postoje dva ista dana. Svaki je jedan i jedinstven. Takvim ga čine naši učenici i profesori i obilje događanja i projekata koji nam padnu na pamet. No, ipak ćemo pokušati opisati jedan naš dan.

On će početi u 8:30 sati. I to je prva pametna ideja koja nam je pala na pamet. Da adolescentskom mozgu dopustimo još malo dragocjenog sna i malo izbjegnemo gradsku gužvu koju za osam
sati stvaraju škole, a za devet firme.

Povremeno ćeš u školu ipak morati doći i ranije, ako dogovoriš s profesorom konzultacije ili imaš sat razrednika ili je u tijeku neki projekt…

Imat ćeš najprije dva sata jednog od dvadesetak predmeta koji se u našoj školi slušaju tijekom četiri godine. Zašto tako puno? Jer naša škola ima program klasične gimnazije koji ima najširu lepezu predmeta. I opet: zašto tako puno? Jer je potrebno otvoriti najveći mogući niz prozora u ljudsku spoznaju. Zašto? Da bi ti bolje gradio ili gradila svoj um, intelektualni život, svoju osobnost i u konačnici, svoju budućnost. Ne boj se, mnogi putevi bolje vode k njoj.

Zatim ćeš imati 20 minuta jutarnjeg odmora, Da se stigneš okrijepiti i podružiti. Pazi, i okrepa i druženje su jednako važni.

 

Što je blok?

Skoro smo zaboravili jaaaako važnu i pametnu stvar. Naši učenici ne slušaju sve te brojne predmete odjednom i stalno. Dio predmeta ide kontinuirano cijelu godinu. Hrvatski, klasični i strani jezici, matematika, i TZK. Ostali predmeti idu nekoliko mjeseci s povećanim brojem sati, a onda ih zamijene neki drugi. Primjerice u rujnu i listopadu slušaš povijest i kemiju, a u studenom i prosincu geografiju i biologiju. Tako je puuuuno lakše savladati pojedini predmet, zar ne?

Onda još tri sata nastave i zatim odmor predviđen za ručak. Sjeti se prilikom ručka održavati osobnu higijenu i čistoću prostora, Važno je.

Nakon ručka slijede, ovisno o danu, razredu i bloku još jedan, dva ili tri sata.

Izvannastavne aktivnosti

Nastava je završila i, ako hoćeš, negdje između 13:45 i 15:40 možeš ići kući. Ili možeš ostati u školi i sudjelovati u nekoj od izvannastavnih aktivnosti koje nudimo: debata, održivi razvoj, volontiranje, likovna grupa samo su neke od njih. Zašto bih ostajao/la? Prije svega da se družiš. Druženje ja važno, sjećaš se? I puno nas bolje gradi ono koje je uživo, od onoga koje je preko društvenih mreža. Tako postajemo bolji ljudi! Zatim i da zajedno s nama tražiš svoje talente ili ih razvijaš ako si ih već našao/la. To je veliki ulog za tvoju sretniju budućnost.

Cilj svakog dana koji provodiš u školi?

Bolji ti. Obrazovaniji, poučeniji, pristojniji, snažniji, samopouzdaniji, s više svjesnosti o sebi, svijetu u kojem živiš i onom koji u sebi gradiš.  Osobito pak onome koji iz sebe možeš pokloniti svojim roditeljima, prijateljima, svojoj školi, a sutra svojoj obitelji, gradu, zemlji i možda cijelom svijetu.  Sjeti se da su, primjerice, Nikola Tesla i majka Tereza, Albert Einstein, William Shakespeare i Luka Modrić veliki i po svemu različiti, osim što imaju zajedničku domovinu koja se zove ŠKOLA.

To je cilj i svakoga dana kad neće biti nastave nego ćeš sudjelovati u radionicama na HUGin-u, našem projektnom tjednu, ili putovati na HUGout putovanjima.

Da, to je cilj svakoga od 685 sretnih i uvijek različitih dana koje ćeš provesti u Humanističkoj gimnaziji.

Ako nam dopustiš da postanemo tvoja domovina.